Şereflikoçhisar Ziraat Odası > Haberler > KİMYONDA PYROLİZİDİNE ALKOLOİD TEHLİKESİ İÇİN İLÇEMİZDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ.

KİMYONDA PYROLİZİDİNE ALKOLOİD KONTAMİNASYONUNUN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI

Kimyon (Cuminum cyminum L.), karasal iklimin hakim olduğu, kuru tarımın yapıldığı bölgelerde, özellikle Ankara çevresinde geniş alanlarda üretilen ve ihraç edilen tek yıllık bir kültür bitkisidir. Gıda endüstrisinde, eczacılıkta ve parfümeri sektöründe ham madde olarak kullanılmaktadır. Ülkemizden ihraç edilen kimyonlarda Avrupa Birliği tarafından yapılan analizlerde Pyrolizidine Alkoloid (PA) toksin maddesi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durum kimyonun ihraç edilmesine engel olduğu gibi, içerdiği toksin maddesi ile insan sağlığını tehdit etmektedir. İnsanları ve hayvanları etkileyebilen (kansorejen) yaygın şekilde dağılım gösteren, doğal toksinlerden olan pyrolizidine alkoloidlerin, kimyonlara bulaşmasının önlenmesi, kalitenin artırılması ve üreticilerin bilgilendirilmesi için Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendisleri tarafından ilçemizde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda PA için geliştirilen kılavuz hakkında bilgiler verildi. Kılavuzda, kimyon üretim alanlarında yabancı ot yayılımını ve gelişimini kontrol altında tutmaya yönelik etkili mücadele yöntemleri ile PA etmeni olan yabancı otlar ve zararlı bileşenleri de bulunmaktadır. Toplantının ardından kimyon tarlaları kontrol edildi.  Kılavuza ait detaylar ekteki dosyadadır.

KİMYONDA PYROLOZİDİNE ALKOLOİD KILAVUZU